Καθημερινή ζωή

Bασικές πληροφορίες

 

Βασικές πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητα των παιδιών στο νηπιαγωγείο (πχ. τρόπος και ώρα αναχώρησης, φαγητό, αδιαθεσία, άλλες επισημάνσεις) μπορείτε να σημειώνετε στο τετράδιο επικοινωνίας (agenda) που πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στην τσάντα του παιδιού. Οι νηπιαγωγοί το συμβουλεύονται καθημερινά και επικοινωνούν με τους γονείς μέσα από αυτό, ενημερώνοντάς τους για ό,τι κρίνουν απαραίτητο σε σχέση με το παιδί τους.

Έναρξη - Λήξη διδακτικού χρόνου

Το κουδούνι χτυπά κάθε μέρα στις 8.30 πμ.
Η λήξη των μαθημάτων ορίζεται στις 15.20 για τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη.
Την Τετάρτη και την Παρασκευή η λήξη του σχολικού προγράμματος ορίζεται στις 12.30 μμ.

 

Ωράριο

Δευτέρα

Τρίτη

Τετάρτη

Πέμπτη

Παρασκευή

Έναρξη

8.30

Λήξη

15.20

15.20

12.40

15.20

12.10

Επιστροφή στην αρχή

 

Μεταφορά και άφιξη των μαθητών

Οι μαθητές φθάνουν στο σχολείο είτε με οργανωμένη μεταφορά με λεωφορεία που μισθώνει η Ένωση Γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ (ΑΡΕΕΕ) είτε με τη συνοδεία των γονέων τους μεταξύ 8.10 και 8.25 πμ περίπου.

Όσοι μαθητές καταφθάνουν με τα λεωφορεία, παραλαμβάνονται από επόπτες (surveillants) που βρίσκονται στο χώρο στάθμευσης. Οδηγούνται κατόπιν στο κεντρικό αίθριο του Νηπιαγωγείου (préau), όπου και παραλαμβάνονται από τους εκπαιδευτικούς μέχρι το χτύπημα του κουδουνιού. Όσοι μαθητές φτάνουν με επιμέλεια των γονέων τους (πεζή) συναντούν τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους στο ίδιο αίθριο.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση με αυτοκίνητο εντός του σχολείου, παρά μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας εξαιτίας λ.χ. σοβαρών ιατρικών λόγων, οπότε και πρέπει να ζητηθεί εκ των προτέρων άδεια εισόδου από τη διεύθυνση του Σχολείου.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία μεταφοράς της ΑΡΕΕΕ μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες:

Ixellesparents.be

apeeeb3.eu

καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 629.47.78 (υπεύθυνη τομέα η κυρία Isabelle Callens).

 Επιστροφή στην αρχή

 

Διαλείμματα

Το πρώτο διάλειμμα γίνεται 10.00 – 10.30 π.μ.

Το δεύτερο διάλειμμα γίνεται 13.00 – 13.30 (μετά το γεύμα).

Τα παιδιά προαυλίζονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο αθλοπαιδιών του Νηπιαγωγείου καθώς και σε εσωτερικούς χώρους, ιδίως κατά τις βροχερές ή πολύ ψυχρές ημέρες του χειμώνα.

Το διάλειμμα των παιδιών γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο προαύλιο του νηπιαγωγείου, που χρησιμοποιείται μόνο από τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει, τα παιδιά κάνουν διάλειμμα σε εσωτερικούς χώρους ή στο γυμναστήριο του νηπιαγωγείου.

 Επιστροφή στην αρχή

 

Γεύματα

Τα γεύματα των νηπίων στη διάρκεια της ημέρας είναι δύο. Το πρωϊινό (goûter ) το λαμβάνουν μεταξύ 9.45 και 10 πμ μέσα στη σχολική αίθουσα και πριν από το διάλειμμα. Το κύριο γεύμα παρέχεται στο χώρο του εστιατορίου του σχολείου (καντίνα) μεταξύ 12 και 12.30 (εκτός Τετάρτης, οπότε και εστιάζονται μόνον οι μαθητές που παραμένουν στο σχολείο για δραστηριότητες μετά το μάθημα ή για φύλαξη στη garderie Ixelles). Την Παρασκευή η ώρα εστίασης του νηπιαγωγείου είναι μεταξύ 11.30 έως 12. Την Παρασκευή τα παιδιά τρώνε στις 11.30 έως 12 (λόγω πρόωρης αναχώρησης).

Τα παιδιά μπορούν, είτε να φέρουν το μεσημεριανό τους γεύμα από το σπίτι (tartinistes) είτε να φάνε από το φαγητό που παρέχεται στην καντίνα (πρέπει πρώτα να έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία εστίασης της APPEEE). Οι νηπιαγωγοί εποπτεύουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φαγητού και τα βοηθούν σε ό,τι χρειάζεται. Σκοπός βέβαια είναι τα παιδιά να καταφέρουν να είνι αυτόνομα στη λήψη του φαγητού τους.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία εστίασης μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες

ixellesparents.be και

apeeeb3.eu

καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στo τηλέφωνo 629.47.76 (υπεύθυνος τομέα ο κύριος Didier Delhoux).

 Επιστροφή στην αρχή

 

Ιατρική - Νοσηλευτική φροντίδα

 Στο σχολείο λειτουργεί ιατρική - νοσηλευτική υπηρεσία κάθε ημέρα από τις 8 πμ μέχρι και τις 4.30 μμ, εκτός Τετάρτης (1 μμ).

Επιστροφή στην αρχή 

 

Μεταφορά και αναχώρηση των μαθητών

 Η πρώτη αναχώρηση με τα λεωφορεία μετά τη λήξη των μαθημάτων πραγματοποιείται στις 15.20 όλες τις ημέρες, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής.

Τις ημέρες Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη μεταφέρονται οι μαθητές με συνοδεία των εκπαιδευτικών είτε στο χώρο στάθμευσης των λεωφορείων (πρώτη αναχώρηση σχολικών) είτε στο αίθριο (préau), όπου και τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή ειδικά εξουσιοδοτημένα άτομα, είτε οι υπεύθυνοι των δραστηριοτήτων είτε ακόμη οι επιμελητές φύλαξης (για τη garderie Ixelles).

Την Τετάρτη οδηγούνται οι μαθητές στα λεωφορεία στις 12.40 μμ για την πρώτη αναχώρηση σχολικών προς το σπίτι ή προς κάποιο χώρο φύλαξης (άλλες garderies, εκτός Ixelles) είτε στο αίθριο (préau) για παραλαβή από τους γονείς ή εξουσιοδοτημένα άτομα, για φαγητό και δραστηριότητες ή φύλαξη (garderie Ixelles).

Την Παρασκευή δεν προβλέπεται πρώτη αναχώρηση σχολικών προς το σπίτι παρά μόνο προς τις garderies Wilson, Cole, Beaulieu και Genève στις 12.45 μμ. Συνεπώς όσοι γονείς ή ειδικά εξουσιοδοτημένα άτομα επιθυμούν να παραλάβουν τα παιδιά προσέρχονται κατά τη λήξη των μαθημάτων στις 12.40 μμ. Ειδάλλως, οδηγούνται τα παιδιά σε όποιες δραστηριότητες έχουν επιλέξει ή για φύλαξη (για όσα έχει εξασφαλιστεί θέση φύλαξης στη garderie Ixelles).

Οι μαθητές μπορούν να αναχωρήσουν επίσης με λεωφορείο (δεύτερη αναχώρηση σχολικών) μετά τις δραστηριότητες (βλ. επόμενη ενότητα).

Επιστροφή στην αρχή 

 

Δραστηριότητες μετά τα μαθήματα

 Οι δραστηριότητες μετά τα μαθήματα (extracurricular activities, activités périscolaires) λαμβάνουν χώρα στη γαλλική γλώσσα από έμπειρους εκπαιδευτές (animateurs) που προσλαμβάνονται από την Ένωση Γονέων του Ευρωπαϊκού Σχολείου Βρυξέλλες ΙΙΙ (ΑΡΕΕΕ). Το όλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων εκπονείται για τη διάρκεια μιας ολόκληρης σχολικής χρονιάς και οι εγγραφές αρχίζουν το μήνα Ιούνιο και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι δραστηριότητες ξεκινούν μετά το τέλος των μαθημάτων του Νηπιαγωγείου, και συγκεκριμένα μεταξύ 15.20 και 16.30 (Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη), την Τετάρτη μεταξύ 13.15 και 14.30 (μετά τη λήψη φαγητού στην καντίνα) και την Παρασκευή μεταξύ 12.15 και 15.15.

Οι εκπαιδευτικοί μεταφέρουν τα παιδιά που έχουν εγγραφεί στις δραστηριότητες στο γυμναστήριο του Νηπιαγωγείου, όπου τους αναμένουν οι εκπαιδευτές των δραστηριοτήτων. Οι τελευταίοι ελέγχουν στον κατάλογο εγγραφών την ταυτότητα των προσερχόμενων μαθητών και τα οδηγούν κατόπιν στις αίθουσες των δραστηριοτήτων.

Μετά το πέρας των δραστηριοτήτων οι μαθητές οδηγούνται στο αίθριο (préau) για να τα παραλάβουν οι γονείς τους ή στο χώρο στάθμευσης των λεωφορείων προς αναχώρηση (δεύτερη αναχώρηση σχολικών) προς το σπίτι ή το χώρο φύλαξης (garderies εκτός Ixelles). Αναχώρηση με λεωφορείο μετά το πέρας των δραστηριοτήτων δεν προβλέπεται μόνο για την Τετάρτη, οπότε και πρέπει να τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή ειδικά εξουσιοδοτημένα άτομα στις 14.30 ακριβώς.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες της ΑΡΕΕΕ

APEEE

Parents ixelles

στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο τηλέφωνο 02 629.47.75 (υπεύθυνος τομέα ο κύριος Jacky Materna).

Επιστροφή στην αρχή 

 

Φύλαξη μετά το σχολείο

 Η οργάνωση της φύλαξης μετά το σχολείο (Afterschool Childcare Centres, Garderies) για παιδιά ηλικίας 4 μέχρι 12 ετών εμπίπτει στην ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΟΙΒ). Η διαδικασία εγγραφών για τη σχολική χρονιά 2015/2016 λαμβάνει χώρα μεταξύ 16 Μαρτίου και 17 Απριλίου 2015.

Ο κατάλογος των δικαιολογητικών επισυνάπτεται εδώ. Διατίθενται 1640 θέσεις σε 10 διαφορετικά σημεία της πόλης (μεταξύ άλλων Genève; Cole; Wilson; Beaulieu). Ένας χώρος φύλαξης λειτουργεί και στο σχολείο (Ixelles). Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων συνιστάται η έγκαιρη εγγραφή εντός προθεσμίας, ακόμη και εάν δεν έχει ληφθεί επιβεβαίωση της εγγραφής του μαθητή στο σχολείο. Προτεραιότητα στην κατάταξη διατηρούν οι προεγγραφέντες μαθητές σε προηγούμενες περιόδους.

Η φύλαξη των παιδιών μπορεί να αρχίσει είτε μετά το πέρας μαθημάτων είτε των δραστηριοτήτων. Επισημαίνεται ότι ενώ η μεταφορά των παιδιών προς τους χώρους φύλαξης πραγματοποιείται και με σχολικό λεωφορείο (βλ. παραπάνω), η αναχώρηση των παιδιών από τους χώρους φύλαξης προς το σπίτι πραγματοποιείται με ευθύνη των ίδιων των γονέων.

Για κάθε πληροφορία οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα

Commission after-school childcare facilities - Brussels

The Welcome Office

και στην ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η επιβεβαίωση εγγραφής στη φύλαξη και ο χώρος φύλαξης θα ανακοινωθούν την εβδομάδα της 15ης Ιουνίου 2015.

Επιστροφή στην αρχή

Για περισσότερες πληροφορίες για τις υπηρεσίες της ΑΡΕΕΕ οι γονείς μπορούν να ανατρέχουν στις συνήθεις ερωτήσεις - απαντήσεις που εμπεριέχονται στην ιστοσελίδα http://apeeeb3.eu/frequently-asked-questions

Γενικές πληροφορίες σχολικής χρονιάς 2015 - 2016

Εμφανίσεις: 2273

École européenne de Bruxelles III

Boulevard du Triomphe, 135, BE-1050 Ixelles