ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

rules1

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Η πρώτη συνάντηση μας σαν στόχο είχε την γνωριμία εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς και μια σύντομη ενημέρωση για πρακτικά κυρίως θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία του σχολείου μας. Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε σε γενικές γραμμές, τα βασικότερα σημεία που συζητήθηκαν και καλό είναι να τηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

 • Τα παιδιά να προσκομίζουν καθημερινά την Agenda, καθώς αποτελεί το επίσημο και βασικό μέσο επικοινωνίας εκπαιδευτικών - γονιών.

 • Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με άνετα ρούχα, με ρούχα για παιχνίδι και ήτοι δυνατόν. με παπούτσια χωρίς κορδόνια (εκτός κι αν μπορούν να τα δένουν μόνα τους).

 • Στο πλαίσιο λειτουργίας του εκπαιδευτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου ανήκουν και ζητήματα που αφορούν την υγιεινή διατροφή. Οι τροφές που προορίζονται για το κολατσιά των παιδιών θα πρέπει να είναι υγιεινές, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται αυτές που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Θα πρέπει να ελέγχετε τις τσάντες των παιδιών καθημερινά και να φροντίζετε να περιλαμβάνουν ένα απλό κολατσιό (μην υπερβάλλετε στο μέγεθος ή την ποσότητα), και απαραιτήτως μια υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας. Για τη μεταφορά του κολατσιού είναι αρκετή μια μικρή τσάντα την οποία να μπορεί εύκολα να ανοίξει και να κλείσει μόνο του το παιδί.

 • Δεν φέρνουμε στο σχολείο παιχνίδια από το σπίτι, κοσμήματα, χρήματα. Αντιθέτως, τα βιβλία επιτρέπονται! Τα διαβάζουμε και τα επιστρέφουμε στο παιδί.

 • Για κάθε παιδί στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχει :

α) μία αλλαξιά εποχής (κάλτσες, εσώρουχα, μπλουζάκι, παντελόνι ή φούστα) σε σακούλα με το όνομα του παιδιού

β) αδιάβροχη ποδιά ζωγραφικής με μανίκι

γ) παπουτσάκια γυμναστικής (όπως προτείνονται σπα το σχολείο)

δ) 4 φωτογραφίες του παιδιού (μικρές)

ε) ένα ζευγάρι παντοφλίτσες (για να μην λερώνουμε με τα παπούτσια μας τα χαλιά τον χειμώνα).

 • Η συνδρομή για την φετεινή σχολική χρονιά ορίστηκε στα 75 ευρώ. Επιπλέον του ποσού αυτού, απαιτείται και το ποσό των 20 ευρώ για την αγορά της φόρμας γυμναστικής των παιδιών (σορτσάκι και μπλουζάκι).

 • Η άφιξη των παιδιών το πρωί θα πρέπει να γίνεται μέσα στα ενδεδειγμένα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος και έγκαιρα, ενώ στην Agenda θα πρέπει να αναφέρεται πάντα ο τρόπος αναχώρησης των παιδιών.

 • Σε περίπτωση απουσίας του παιδιού, θα πρέπει να ενημερώνετε με mail (στην διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) καθώς και τη νηπιαγωγό πριν τις 8.15, την ημέρα της απουσίας.

 • Όσα παιδιά το επιθυμούν μπορούν να γιορτάσουν τα γενέθλια τους στο σχολείο, μετά από σχετική ενημέρωση και συνεννόηση των γονέων με τους εκπαιδευτικούς.

 • Η συμμετοχή σας στην εκπαίδευση των παιδιών κρίνεται σημαντική και η μεταξύ μας συνεργασία είναι ουσιαστική για την επιτυχημένη εκπαίδευση. Με διάφορους τρόπους θα σας ενημερώνουμε συνεχώς, και εμείς αλλά και τα παιδιά σας, σχετικά με τα θέματα που επεξεργαζόμαστε στο νηπιαγωγειο και θα ζητάμε τη συνδρομή σας. Είναι σημαντικό για τα παιδιά και καθοριστικό για τη στάση που θα αναπτύξουν απέναντι στη μάθηση να δουν το πραγματικό ενδιαφέρον σας και τη δική σας ενασχόληση με τη δική τους δουλειά, και βεβαίως να ακούσουν και να αισθανθούν την ενθάρρυνσή σας («μπράβο», «είμαι περήφανος|νη για σένα»).

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι θα επιδιὡξουμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα στο σχολείο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα υπάρξει άρρηκτη συνεργασια μεταξὺ των εκτταιδευτικὡν και των δυο ελληνικών τμημάτων του σχολείου. Υπολογίζουμε στη δική σας συνεργασία και στήριξη, χωρίς την οποία η εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο αλλά και στο σχολείο αποβαίνει άκαρπη. Να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να απευθυνθούμε σε εσάς για οποιοδήποτε ζήτημα θεωρήσουμε ότι χρειάζεται συζήτηση ή από κοινού αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο, και σας παρακαλούμε να κάνετε το ίδιο.

Ευχόμαοτε σε όλους μας

Μια δημιουργική και αποδοτική νέα χρονιά!

rules2

Τί θα εύχονταν οι νηπιαγωγοί να γνωρίζουν οι γονείς των παιδιών του νηπιαγωγείου!

Δείξτε ενδιαφέρον για ο,τιδἡποτε φἐρνει το παιδί μαζί του από το σχολείο (και φυσικά μην το πετάξετε ποτέ!). Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας (!!) το παιδί σίγουρα δούλεψε σκληρά και νιώθει υπερήφανο για το δημιούργημά του.

 • Τα ρούχα του σχολείου να είναι ρούχα για ΠΑΙΧΝΙΔΙ . Στο νηπιαγωγείο τα παιδιά θέλουμε να είναι χαρούμενα και δημιουργικά, γεγονός που μερικές φορές σημαίνει και "λερωμένα'Ί Τα "πολυάσχολα“ νήπια συχνά περιμένουν μέχρι το τελευταίο λεπτό για να πάνε στην τουαλέτα! Ζώνες και επιπλέον κουμπιά, μπορεί να είναι ωραία, αλλά δημιουργούν δυσκολίες και “ατυχήματα”.

 • Αποχαιρετισμοί . 'Ενα φιλί μια αγκαλιά και ένα "Να περάσεις μια υπέροχη μέρα!", είναι όλα όσα χρειάζονται. Με εξαίρεση την αρχή της σχολικής χρονιάς, όπου το παιδί προσαρμόζεται, μην χρονοτριβείτε. Εάν στο παιδί σας αρέσει να γνωρίζει το πρόγραμμά του, μπορείτε να πείτε ακόμη κάτι που θα κάνετε μαζί όταν τελειώσει το σχολεία π.χ. "θα πάμε μαζί στο πάρκο!". Και μην πισωγυρίζετε διότι έτσι αυξάνεται δραματικά ο στρεσογόνος παράγοντας. Είναι καλύτερα να κάνετε μια καθαρή και γρήγορη αποχώρηση ακόμη κι αν το παιδί κλαίει. Σιγά σιγά θα αντιληφθεί τί συμβαίνει και θα αποκτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

 • Δείξτε κατανόηση και στα αλλα παιδιά όπως δείχνετε και στο δικό σας . Γνωρίζετε πως τα παιδιά περνούν δύσκολες φάσεις και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν άγχος που μερικές φορές τους οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις. Αν καποιο παιδί είναι επιθετικό, έχετε την πίστη ότι οι νηπιαγωγοί θα κρατήσουν το δικό σας ασφαλές και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βελτιώσουν την κατάσταση. Μπορεί και το δικό σας παιδί κάποια στιγμή να έχει μια παρόμοια συμπεριφορά. Πολλές φορές τα παιδιά αντιδρούν διαφορετικά στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι γιατί είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες. Συνεργαστείτε!

 • Εάν υπάρχει κατι που απασχολεί εσάς ή το παιδί σας, πείτε το ! Επιδιὡξτε την κατ' ιδίαν συνάντηση με τις νηπιαγωγούς και μιλήστε γι' αυτό που σας απασχολεί. Και οι νηπιαγωγοί επιθυμούν όπως κι εσείς, το παιδί σας να είναι χαρούμενο και είναι πρόθυμες να διορθώσουν τα λάθη τους.

 • Συνέπεια στην ώρα . Το παιδί χάνει ένα κομμάτι από την καθημερινή ρουτίνα του σχολείου, αν συνεχώς καθυστερεί, και έρχεται σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμαθητές και τη νηπιαγωγό του. Ενώ στην αποχώρηση είναι δύσκολο να διαχειριστεί τους λόγους που φεύγει πάντα τελευταίο από το σχολείο.

 • Το άρρωστο παιδί πρέπει να μένει στο σπίτι του . Στο σχολείο δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, αφού δεν θα νιώθει καλά και ταυτόχρονα ενδέχεται να προκαλέσει επιδημία.

 • 'Οχι απουσίες χωρίς σοβαρό λόγο . Περιστασιακά μια μέρα εκτός σχολείου δεν είναι και σπουδαία υπόθεση. Αν όμως αυτό γίνεται συχνά τότε το παιδί λαμβάνει ένα εσφαλμένο μήνυμα. Το σχολείο είναι σημαντικό και αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία. Μια παρουσία που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

 • Ατυχήματα συμβαίνουν . Οι νηπιαγωγοί κάνουν ὁ,τι μπορούν προκειμένου να μην συμβεί το παραμικρό μέσα στη σχολική μέρα, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να μην δουν κάτι κάποια στιγμή. Είναι αναπόφευκτο.

 • Παιχνίδια από το σπίτι . Τα παιχνίδια αυτά δημιουργούν εντάσεις διότι τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν θέλουν να τα μοιραστούν με τους άλλους, αλλά από την άλλη θέλουν να τα παρουσιάσουν σε όλους! Επίσης, κατά έναν περίεργο λόγο, πάντα τα παιχνίδια αυτά καταλήγουν σπασμένα!

 • Ακολουθήστε τους κανόνες που το παιδί έχει μαθει στο σχολείο, και αντικειμενικά ισχύουν, για να τους ακολουθήσει κι αυτό . Με το να αμφισβητείτε τη σημαντικότητά τους, το σχολείο χάνει την αξιοπιστία του και το παιδί βρίσκεται μπροστά σε διλήμματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί.

Οι νηπιαγωγοί

Αραμπατζή Δήμητρα

Γκολφινοπούλου Γεωργία

Εμφανίσεις: 2076

École européenne de Bruxelles III

Boulevard du Triomphe, 135, BE-1050 Ixelles